Areál jezuitského kláštera, kostela a školy, postavený v l. 1693 – 1724 a užíván do zrušení řádu r. 1773. Na konci 18. stol. zde sídlili krátce pavláni, poté nevyužit. Sídlí zde skalické gymnázium, jedna z nejstarších středních škol na Slovensku.
Průčelí kostela
Graficke pismenko Jezuité ve Skalici začali působit v šedesátých letech 17. století. Již dva roky po příchodu – v roce 1662 – zde založili střední školu, která byla koncem 17. století povýšená na kolégium. O rok později – v roce 1693 – začali s výstavbou kostela a kláštera v samém centru Skalice. Jejich výstavba trvala do roku 1724 a jezuité komplex využívali do zrušení řádu v roce 1773. Na konci 18. století užívali kostel i klášter pavláni, brzy jej však opustili a areál zůstal nevyužitý. Kostel dnes slouží k občasným kulturním akcím, zejména koncertům vážné hudby, je vyhlášen pro svoji vynikající akustiku. V přilehlé budově dodnes sídlí skalické gymnázium, které je jednou z nejstarších stále fungujících středních škol na Slovensku.

popis

Areál na poměrně složitém půdorysu tvoří severozápadní frontu hlavního skalického náměstí. Kostel se dvěma věžemi má jednoduché průčelí, stejně prosté je průčelí přilehlých klášterních budov. Z umělecky hodnotné výzdoby kostela se zachovala architektura a štuková výzdoba hlavního oltáře, část fresek v boční kapli Panny Marie. V ní je rovněž nedávno restaurovaný oltářní obraz, jeden z největších na Slovensku.