Klášter založený spolu s městem v 2. pol. 13. stol. Pozůstatky gotických konstrukcí (kněžiště kostela), barokní přest. v pol. 17. stol. Pův. gotický kostel v letech 1669–1680 barokně přestavěla Eleonora z Dietrichsteina. Dodnes patří dominikánům.
Graficke pismenko Kdo a kdy přesně založil klášter není známo. Většinou se zmiňuje rok 1262 – tehdy se mluví o prvním řeholníkovi. Klášter pravděpodobně vznikl současně s městem, někdy krátce před rokem 1272, kdy král Přemysl Otakar II. uděluje městské právo. První písemné doložení kláštera je z 25. března 1338, kdy od markraběte Karla získává ostrov na řece Olšavě. Až do husitských válek pak konvent obdržel ještě několik donací. Okolo roku 1420 bylo město včetně kláštera vypleněno husity, v roce 1427 se pak města zmocnil Prokop Holý. Dominikáni v tomto období klášter opustili a podle legendy odešli do Polska. Vrátili se po roce 1434. Ke konci 15. století se zástavní ...
Ivka (Dušan Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri, Praha 2005), 19.8. 2009

popis

Při založení města byl klášter situován do severovýchodní části města, ze severu a východu byl chráněn městskými hradbami. Před barokní přestavbou zde stál jednoduchý kostel s hranolovou věží a čtyřkřídlá jednopatrová budova konventu u severní strany kostela. Z nejstarší stavební etapy se dodnes zachovalo gotické kněžiště. V roce 1994 proběhl archeologický průzkum, který severně od kostela objevil původní hřbitov s datací do 13. století. Byly