Raně gotický kostel z prvé poloviny 13. století (portál datován mezi 1240 až 1250), barokně přestavěn v letech 1724–1726. Ve vybavení gotická madona z doby kolem r. 1450.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Raně gotický kostel z poloviny 13. století. Z této stavební fáze se dochovala část zdiva a severní portál, datovaný mezi roky 1240 až 1250. Jako farní je kostel uváděn roku 1359. Je možné, že kostel byl opevněný, případně u něj stálo malé opevněné sídlo, střežící brod na obchodní stezce (nasvědčují tomu pomístní názvy „Na hradě“ či „Na hradci“. V letech 1724–1726 byl – z iniciativy A. Schwrzenberka – kostel barokně přestavěn F. Fortinem – autorem několika barokních přestaveb na schwrzenberských panstvích. V Mirovicích se traduje, že autorem přestavby je syn významného barokního stavitele Kilian Dientzenhofer ml.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 29.7. 2008