Kaple pocházející z roku 1702, s portálem z roku 1586
Pohled na kapli z radniční věže
Graficke pismenko Původně zřejmě protestantský hřbitov byl za městem založen někdy ve druhé polovině 16. století, jak dokládá i portál původní hřbitovní brány z r. 1586. Ten byl pojat i do novostavby barokní hřbitovní kaple založené roku 1702 Eliášem Natzerem.

popis

Kaple sv. Kříže je jednoduchá jednolodní stavba s polygonálním závěrem, jejíž vnější i vnitřní fasády jsou členěny pilastry. Sedlová střecha s trojúhelnými volutovými štíty je zakončena hranolovou věžičkou se sanktusníkem. Ve vstupním průčelí je druhotně osazen monumentální pískovcový portál původní renesanční hřbitovní brány. Jeho oba boční sloupky jsou zdobeny figurálními motivy, vlevo Panny Marie a vpravo sv. Jana. Polokruhem zakončený