Dřevěné domy alpského stylu, roubené nebo poloroubené, s podkrovní světnicí, v průčelí nejméně 3 okenní osy, vyřezávanou pavlačí v předsazeném štítě a sedlovou střechou. V jednom je Volarské muzeum. Zachováno čtrnáct domů.
Dům alpského typu
Účelově využitý
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Město Volary leží 14 km jižně od Prachatic v kotlině mezi šumavskými vrcholy. Jeho historie začíná již ve 14. století, kdy byly Volary založeny. Jméno Volary se poprvé objevuje r. 1359, kdy mezi prachatickými měšťany je uváděn Ondřej z Volar. Založení města souviselo s celkovou kolonizací Šumavy ve 13. a 14. století. Obyvatelé vzniklých sídel byli převážně Němci z Bavorska. Volary postupně patřily Eggenberkům, po nich se vrchností stávají Schwarzenberkové. Nezávislost na šlechtických pánech přinesl Volarům revoluční rok 1848. Od roku 1871 byly Volary rozhodnutím císaře Františka Josefa povýšeny na město. Toto šumavské město bylo po staletí typické svými roubenými ...