kostel Božího těla

kostel sv. Ducha
Na místě kaple Božího těla z konce 13. století byl v letech 1478–91 postaven poutní kostel téhož zasvěcení. Ve II. polovině 16. stol. protestantský, zasvěcený sv. Duchu. Severní loď přistavěna 1677, jižní loretánská kaple 1820.
Kostel Božího Těla, pohled od východu
Graficke pismenko Kostel obklopený skupinou památných lip stojí na návrší severozápadně od Slavonic, mezi silnicemi do Stálkova a Českého Rudolce. Od obou k němu vedou polní cesty. Nejkratší spojení z centra města vede ulicemi Jana Žižky a Julia Fučíka (viz též kostel sv. Jana Křtitele).
Objekt je přístupný během eucharistických bohoslužeb, jejichž rozpis uvádí webová stránka v kontaktu (několikrát ročně).

Kostel Božího těla (sv. Ducha) ve Slavonicích
    Kaple Božího těla se jako jedna z prvních svatyní tohoto zasvěcení ve střední Evropě připomíná v písemných pramenech datovaných 1280–96. Zničila ji husitská vojska pod velením Jana z Vícemilic roku 1423. Po obnově byla znovu vysvěcena roku 1437. V letech 1478–91 ji nahradil (zřejmě s využitím starších konstrukcí) nový dvojlodní kostel, ke kterému chodily nadále eucharistické poutě. Ty načas ustaly roku 1589, kdy kostel dostali do užívání místní

Jindřichův Hradec  (JH)
    Slavonice