kostel Božího těla

kostel sv. Ducha
Na místě kaple Božího těla z konce 13. století byl v letech 1478–91 postaven poutní kostel téhož zasvěcení. Ve II. polovině 16. stol. protestantský, zasvěcený sv. Duchu. Severní loď přistavěna 1677, jižní loretánská kaple 1820.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostel obklopený skupinou památných lip stojí na návrší severozápadně od Slavonic, mezi silnicemi do Stálkova a Českého Rudolce. Od obou k němu vedou polní cesty. Nejkratší spojení z centra města vede ulicemi Jana Žižky a Julia Fučíka (viz též kostel sv. Jana Křtitele).
Objekt je přístupný během eucharistických bohoslužeb, jejichž rozpis uvádí webová stránka v kontaktu (několikrát ročně).

Kostel Božího těla (sv. Ducha) ve Slavonicích
    Kaple Božího těla se jako jedna z prvních svatyní tohoto zasvěcení ve střední Evropě připomíná v písemných pramenech datovaných 1280–96. Zničila ji husitská vojska pod velením Jana z Vícemilic roku 1423. Po obnově byla znovu vysvěcena roku 1437. V letech 1478–91 ji nahradil (zřejmě s využitím starších konstrukcí) nový dvojlodní kostel, ke kterému chodily nadále eucharistické poutě. Ty načas ustaly roku 1589, kdy kostel dostali do užívání místní