Snad v místech původního kostela slovanské osady byl počátkem 15. století postaven slavonický špitál s kostelem sv. Jana Křtitele. V letech 1620 a 1845 areál vyhořel, špitál změněn na obytný dům. Kostel opraven 1995, bez využití opět chátrá.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostel najdeme v ulici Jana Žižky, asi v polovině vzdálenosti mezi severozápadním okrajem starého města a železničním nadjezdem. Vzhledem k volné přístupnosti bývalého špitálního hřbitova (dnes dvorek před prodejnou sportovních potřeb) si ho lze prohlédnout prakticky ze všech stran, přístup do interiéru je však zřejmě běžně nemožný: nekonají se zde žádné bohoslužby.
Z křižovatky u kostela vychází ulice Julia Fučíka (inu, Slavonice...), která nás kolem několika pozůstalých kaplí křížové cesty přivede ke kostelu Božího těla/svatého Ducha (viz heslo).

Špitál s kostelem svatého Jana Křtitele ve Slavonicích
    V místech dnešní ulice Jana Žižky zřejmě existovala slovanská osada Slavonice (=ves lidí Slavoňových), vedle které vznikla ve 13. století osada německy mluvících kupců (v místech dnešního historického města). V této osadě pravděpodobně existoval kostel, jehož nástupcem by mohl být pozdější špitální kostel. Stavbu špitálu povolil Janu z Hradce olomoucký biskup Václav Králík z Buřenic. Současný kostel je snad starší, mohl by pocházet z poloviny

Jindřichův Hradec  (JH)
    Slavonice