Minerální pramen Vincentka (dříve Hlavní pramen) byl upraven r. 1680. Je jeden z nejstarších z celkem 16 pramenů v Luhačovicích. R. 1789 nad ním byl vybudován pavilon. R. 1792 byl pojmenován po hraběti Vincenci Serényim. Pramen byl opakovaně upravován. R. 1947 byl umístěn do současné haly.
Luhačovice - Vincentka
Uprostřed kolonády se nachází Pavilon s pramenem Vincentky. Teplá i studená.
Nenalévají do PET lahví.
Standa Brebera, 23.6. 2005

pramen Vincentka
    Nejznámější luhačovický pramen. Pramen byl upraven kolem roku 1680 a říkalo se mu Hlavní pramen. V poválečných letech při výstavbě nové kolonády byla postavena současná hala Vincentky.
    Pramen Vicentky byl objeven kolem roku 1680. Byl druhým známým pramenem v této lokalitě. Spolu s první Amandkou se stal díky unikátnímu složení vyhledávaným cílem k léčení mnoha nemocí. Luhačovickou "Slanicu" roku 1772 zkoumal prof. dr. Haslinger z Vídně. Výzkum ujistil, že zdejší voda je 3x silnější, než voda z německých lázní v Selteru (tehdy vyhlášených v Evropě). Pramen Vincentky tak ovlivnil hraběte Vincence Serényho k vybudování tehdejších

Ivo Rozehnal - podle knihy Luhačovice /Mudr. A.Jančář - Olympia 1988, 4.8. 2010