Dělostřelecká tvrz Hůrka patří k největším muzeím československého opevnění. Byla součástí pevnostního systému budovaného v období první republiky. Pro veřejnost byla otevřena 19. 8. 2008.

Muzeum opevnění - dělostřelecká tvrz Hůrka

Graficke pismenko Vstupní areál muzea se nachází na severním okraji města Králíky při levém okraji silnice ve směru na Hanušovice. V současnosti je provozovatelem tvrze Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s., jež se kromě dělostřelecké tvrze Hůrka stará i o dělostřeleckou tvrz Bouda. Tyto dva objekty jsou největšími pevnostními stavbami ze 40. let 20. století, které jsou na území ČR přístupné veřejnosti. Před samotným vstupem do podzemí je malá pokladna s různými tématickými modely. Můžete se vybrat z několika okruhů: základní prohlídka podzemí má délku asi 1 400 metrů a její časová náročnost je 75 minut; železniční prohlídka podzemí má délku asi 1 800 metrů a její časová ...

historie

Dělostřelecká tvrz Hůrka byla součástí pevnostního systému budovaného v období první republiky. Výstavba byla zahájena 5. srpna 1936. Stavba stála téměř 25 miliónů předválečných korun a prováděla ji pražská firma Dr. Ing. Karel Skorkovský. Do okupace v r. 1938 se ji podařilo stavebně prakticky dokončit, ale plně bojeschopnou by se stala až někdy ke konci roku 1939. Po obsazení na ní Němci zkoušeli různé, i tajné zbraně a bylo odstraněno také