Město nad brodem přes řeku Olšavu sloužilo od počátku jako pomezní pevnost na hranici Moravy a Uherska. Ve 13. století bylo opatřeno hradební zdí a čtyřmi branami. Zbytky zdi se dochovaly na jihu a severu, z městských bran se dochovala jediná, která dnes slouží jako vstup do Muzea J. A. Komenského.
Hradební zeď s baštou na severním okraji města
Graficke pismenko Osada nad brodem přes řeku Olšavu vznikla v místech budoucího města již v 10. - 12. století. Od svého počátku sloužila jako významná pomezní pevnost na hranici Moravy a Uherska. 29. října 1272 povýšil Přemysl Otakar II. Brod na královské město. Protože od počátku muselo čelit ohrožení z východu, bylo ve 13. století opatřeno hradební zdí a čtyřmi branami (jižní Nivnická, západní Hradišťská, východní Moravská a severní hradní). Zbytky hradební zdi se dochovaly na jihu a severu historického centra města. Zeď byla původně 1,7 metru široká, 10 metrů vysoká a její délka byla 2 109 metrů. V letech 1420 a 1427 dobyli město husité, v první ...