Hrady.cz
Raně gotický kostel z konce 13. století, později přestavěný barokně. Zmiňovaný jako farní již roku 1358. Roku 1730 přistavěna boční kaple. V roce 1761, kdy jej spravoval řád křížovníků s červenou hvězdou, prošel barokní přestavbou. R. 1858 přistavěna oratoř. Od r. 1958 chráněnou památkou ČR.
Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb (1., 3. neděle 10:00 hod.).

historie

Původně raně gotický kostel (D. Líbal jej datoval do pozdního 13. století), zmiňovaný poprvé jako farní roku 1358, kdy zdejší farář uváděl do úřadu nového faráře v nedalekých Chotýšanech. Za husitských válek fara zanikla a Popovice byly přifařeny k Postupicím. V letech 1732-97 držel Popovice řád křížovníků s červenou hvězdou, za nichž v roce 1761 prošel kostel barokní přestavbou. Roku 1785 zde byla zřízena lokálie, roku 1854 byla povýšena na

Ondřej Drlík (Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980; http://cs.wikipedia.org; http://monumnet.npu.cz), 18.7. 2013

popis

Jednolodní obdélný kostel, s trojboce uzavřeným presbytářem s jedním polem křížové žebrové klenby. K jižní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie s polovalenou klenbou, v patře s oratoří (oratoř přistavěna r. 1858). Loď kostela je plochostropá, nad vítězným obloukem štukový znak křižovníků. Okna jsou většinou barokní, obdélná, segmentově uzavřená. K jižnímu boku lodi přistavěna asi r. 1730 kaplička, klenuta pásovou kupolí, do lodi otevřená

E.H. podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980; Soupis památek historických a uměleckých v království Českém – roč. 35, Politický okres benešovský, dr. Antonín Podlaha r. 1911, 4.9. 2013