Pozdně gotické opevnění Vimperka navázalo roku 1479 po povýšení na město na hradní areál. Obklopilo městečko zdí se čtyřmi branami a řadou okrouhlých bašt. Od třicetileté války ztrácelo na významu, v 19. stol. zčásti demolováno.
Jihozápadní bašta nad bránou Zlaté stezky
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Z vimperských městských hradeb se dochovala především severovýchodní část pod zámkem (včetně tzv. Černé brány) a vysoká válcová bašta v jihozápadním rohu nad ulicí Zlatá stezka. Většina zdí a dochovaných bašt je na soukromých, často obtížně přístupných pozemcích.

Městské opevnění ve Vimperku
    Při povýšení tržní osady na město roku 1479 mu král Vladislav II. Jagellonský udělil mimo jiné i právo stavby hradeb. Tehdejší držitelé Kaplířové ze Sulevic je nechali vybudovat tak, že navazovaly na hrad, dnešní zámek, a to bez ohledu na velmi složitou terénní situaci. Cesty do nového města chránily čtyři brány, opevnění zesilovaly okrouhlé bašty, z nichž některé sloužily jako autonomní pevnosti. Opevnění vlivem rozvoje palných zbraní záhy po

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 3.10. 2009