Sloup vytvořil r. 1706 Jan Brokoff s podílem syna Michala Jana Josefa. Na sloupu sochy sv. Scholastiky, sv. Benedikta, sv. Vintíře, sv. Prokopa, sv. Václava, sv. Vojtěcha, sv. Markéty a sv. Hedviky. Na vrcholu Panna Marie s Ježíškem z r. 1728.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Sloup stojí uprostřed Mírového náměstí v Broumově. Sloup je dílem Jana Brokoffa a vytvořen byl roku 1706. Dvousoší na vrchol bylo vytvořeno roku 1728. Na díle se podílel i syn Jana Brokoffa Michal Jan Josef Brokoff.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 7.12. 2008

popis

Sloup stojí na podnoži vysoké 2,8 m, v ní jsou ve výklencích umístněny sochy světců. Na severní straně sv. Scholastika, na jihu sv. Benedikt, na východě sv. Vintíř a na západě sv. Prokop. Nad každým z výklenků je andílek se štítem. Nápis na štítcích dává dohromady: "IN GLORIAM /ET HONOREM /SANCTAE /MARIAE". Na rozích podnože stojí sochy sv. Václava, sv. Vojtěcha, sv. Markéty a sv. Hedviky. Na podstavci je další – 2,6 m vysoký – sokl. Z něho