Původně renesanční kašna na Dolním (dnes Mírovém) náměstí z II. poloviny 16. století. Asi 1667 byl osazen toskánský sloup z někdejšího pranýře. Na jeho vrcholu stojí socha Immaculaty z II. poloviny 18. století.
Kašna od východu

Kašna na Mírovém (dříve Dolním) náměstí ve Slavonicích

Graficke pismenko Kamenná obruba nádrže kašny na bývalém Dolním náměstí ve Slavonicích pochází z II. poloviny 16. století. Zdobí ji pětilisté růže, erbovní znamení tehdejších majitelů města, pánů z Hradce. Pravděpodobně roku 1667 ji doplnil toskánský sloup z někdejšího pranýře. Na jeho vrchol byla ve II. polovině 18. století osazena socha Neposkvrněné Panny Marie (Immaculaty).