Muzeum Jednoty bratrské a J. A. Komenského. V polovině 15. stol. v domku pobýval Sbor Českých bratří (společenství "bratří a sester zákona Kristova") pod vedením Jana Rokycany, vyznávající učení Petra Chelčického.
Kunvald - Dům Na Sboru
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko V Orlických horách, v obci Kunvald, se nachází počátek Jednoty bratrské, jejíž příslušníci se tu usadili v polovině 15. století.

Domek "Na Sboru" se nachází asi jeden km od středu obce ve směru na Žamberk. Kousek od něj stojí pomník J. A. Komenského z roku 1910.

Pobýval zde Sbor Českých bratří a nyní je zde malé muzeum J. A. Komenského a Jednoty bratrské.
Hana Kubíková, 3.5. 2006

Jednota bratrská
    Po porážce husitů a upálení Jana Husa, přibližně v polovině 15. stol. začali v církvi vznikat skupiny poukazující na zradu Husových ideálů. Jedna taková skupina pod vedením Jana Rokycany, vyznávající učení Petra Chelčického získala roku 1457 povolení a usadila se v obci Kunvald na panství Jiřího z Poděbrad. Dali zde vznik společenství "bratří a sester zákona Kristova", budoucí Jednota bratrská.