Tvrz se poprvé zmiňuje r. 1483, kdy patřila rodu Vrábských. R. 1543 bratři Hynek a Kerunk Vrabští prodali tvrz bratrům Petrovi a Alešovi Deymům ze Stříteže. Po jejich smrti se často střídali majitelé, až byla r. 1685 koupena Janem J. z Bissingenu. Po výstavbě zámku r. 1730 sloužila jen jako sýpka.
pohled od západu
Graficke pismenko Ves Čimelice byla dlouho královským manstvím. R. 1446 se uvádějí Markvart, syn Jezovce z Rakovic, r. 1448 Petr z Čimelic a r. 1455 je zmínka o zemřelém Bořivoji z Čimelic. Nárok na statek tehdy prokázal Markvart a r. 1474 postoupil Čimelice královskému prokurátoru Janu Vrabskému z Vrabí. V povolení těžit dříví v královských píseckých lesích, které král Vladislav II. udělil r. 1483 novému majiteli statku, je též první zmínka o čimelické tvrzi. R. 1543 prodali bratři Kerunk a Hynek Vrabští tvrz s dvorem, vsi Čimelice, Rakovice a části Krsic a Lhoty bratrům Petru a Leši Deymům ze Stříteže, synům Mikuláše Deyma. Při ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986, 13.9. 2004