Experimentální archeologický skanzen budovaný od r. 1981 jako součást výzkumného programu. Podle půdorysů odkrytých při archeologickém výzkumu byly postaveny různé typy staveb a zařízení z období 4. tis. př. n. l – 9. stol. n. l., za použití autentických materiálů, nástrojů a stavebních postupů.
Graficke pismenko Březno u Loun je archeologický skanzen, který je postaven na základě archeologických nálezů v okolí Března. Do Března se lze dopravit vlakem z Loun nebo druhou stranou ze Žatce. Z vlakového nádraží vede žlutá turistická značka. Tuto cestu příliš nedoporučuji, protože je zdlouhavá a cestou nic zajímavého neuvidíte. Zajímavější je vydat se po žluté turistické značce přímo z Loun. Cesta vede podél neregulované řeky Ohře a je dlouhá pět kilometrů.
Karel Stržanovský, 18.6. 2003

turistické

Přístup autem: silnice č. 7 – cca 5 km severně od Loun před obcí Březno odbočíme vpravo – pojedeme cca 1 km po úzké asfaltové silnici mezi poli, těsně u skanzenu je několik míst k parkování.
    František Kinař, 9.4. 2012

historie

Archeologický skanzen začal být budován r. 1981 jako součást výzkumného archeologického programu, který navázal na výsledky archeologického výzkumu prováděného v této lokalitě v 50.–70. letech skupinou vedenou Dr. I. Pleinerovou. Na základě archeologickým průzkumem odkrytých půdorysů začaly být experimentálně budovány kopie staveb z minulosti, podstatné přitom bylo, že byly použity stejné materiály, jaké byly v dané historické době dostupné,

popis

Ve skanzenu uvidíte čtyři slovanské a germánské domy (nejstarší z roku 4000 př. Kr. a nejmladší z roku 800 po Kr.), záhonek vypletený proutím, hrnčířskou pec, jámu pro výpal keramiky, dvě obilní jámy, plot, žlab a v domech kompletní dobově zařízení (stav k r. 2003).
    Karel Stržanovský, 27.6. 2012