Původně dva středověké domy byly později stavebně sjednoceny a upraveny v renesančním slohu. V polovině 18. stol. došlo k barokním úpravám. V letech 1783-1801 v kúrii (paláci) žil básník a spisovatel hrabě Józef Gvadányi. V současnosti kúria slouží jako městská knihovna.
Gvadányiho kúria
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Skalica (latinsky Sakolcium, maďarsky Szakolca, německy Skalitz) je okresní město ležící na západním Slovensku v Trnavském kraji. Město má zachovalé historické jádro s množstvím památek, které je dnes městskou památkovou zónou. K nejvýznamnějším stavbám patří například rotunda sv. Jiří, kostelík sv. Alžběty, klášter františkánů s kostelem Panny Marie Sedmibolestné, klášter paulínů s kostelem sv. Pavla, klášter jezuitů s kostelem sv. Františka Xaverského, klášter milosrdných bratří s kostelem Nejsvětější Trojice, kostel sv. Michaela archanděla, karner sv. Anny, evangelický kostel, kostel sv. Urbana, městské hradby, radnice, chudobinec nebo dům kultury. ...

historie

Již někdy ve 13. století zde existovala osada s hradem. Od roku 1372 byla Skalica svobodným královským městem, které se stalo jedním z největších a nejvýznamnějších měst na území Slovenska. Naproti klášteru jezuitů stávaly původně dva středověké domy, které byly později stavebně sjednoceny a upraveny v renesančním slohu. V polovině 18. století byla provedena barokní přestavba. Typicky barokní je i kovové zábradlí balkonu. V roce 1783 přichází

Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 1 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2014., https://www.skalica.sk. a další, 6.11. 2018

popis

Palác (kúria) obdélníkového půdorysu má dvě nadzemní podlaží a podkroví. Na vysoké sedlové střeše se nacházejí dva vikýře a štít s trojúhelníkovým tympanonem a Gvadányiho erbem. Do budovy se vchází přes půlkruhový portál. Mezi podlažími je uprostřed čelní fasády balkónek. Na fasádě se nachází také pamětní desky básníka Pavla Bunčáka a dvě desky Józefa Gvadányiho s maďarským a slovenským textem: EZEN HÁZBAN LAKOTT: GRÓF GVADÁNYI JÓZSEF, MAGYAR

Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 1 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2014., https://www.skalica.sk. a další, 7.11. 2018

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko