Pozůstatky pozdně barokní jednolodní kaple sv. Jeronýma. Bývala obklopena hřbitovem. Ten byl obehnán kamennou zídkou. Na bývalém hřbitově se dochoval jediný náhrobek. Kaple je neudržovaná a postupně devastovaná.
Zřícenina kaple ve Veveří
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Veveří, místní část obce Huzová, najdeme 10 km jihovýchodně od Rýmařova a 14 km severně od Šternberka. Veveří pak leží na krátké silniční spojce mezi Kněžpolem a Arnultovicemi. Zřícenina kaple leží severně od vsi a je k nepřehlédnutí.

popis

Veveří bylo pravděpodobně založeno kolem roku 1320. Za zpustlou a rozpadající se bývalou rychtou nalezneme rozpadající se kapli. Pochází z roku 1791. Obklopena bývala hřbitovem, který byl obehnán kamennou zídkou. Na bývalém hřbitově se dochoval pouze jeden náhrobek německé rodiny. Dnes jsou obě tyto stavby, rychta i kaple, neudržované a postupně devastované. Kdo chce tyto objekt spatřit alespoň v dnešní podobě, měl by si pospíšit. Již delší dobu

Olomouc  (OL)
    Veveří