Stavba současného barokně-klasicistního kostela sv. Vendelína byla zahájena v r. 1806 na místě starší dřevěné zvonice. Koncem 19. stol. došlo ke stavebním úpravám, při nichž byla přistavěna věž, sakristie a kněžiště. Znovu upraven v r. 1927 a poté v letech 1966-1968.
© Luděk Vláčil 07/2017
Obec Zubák leží v severní části Bílých Karpat, v hustě zalesněné Zubácké dolině u hranic s Českou republikou, asi 20 kilometrů severozápadně od Púchova. Nejvýznamnější pamětihodností obce je kostel sv. Vendelína. Zubákem, ležícím v hornaté zalesněné krajině, prochází zeleně značená turistická cesta vedoucí na jih k obci Lednica s veřejnosti přístupnou zříceninou stejnojmenného hradu. Východně od obce stojí od r. 2009 rozhledna Tlstá hora.
popis

Jednolodní plochostropý kostel obdélného půdorysu je krytý sedlovou plechovou střechou. Z levé strany je přistavěna sakristie. Klasicistní fasáda je členěna lizénovým rámem. Uprostřed průčelí je vestavěna čtvercová věž zakončená jehlancovou střechou s jednoramenným ocelovým křížem. Na čelní stěně věže jsou dvě zvuková okna a na bočních stranách je po jednom okně. Kostel má tři zvony. Velký zvon z r. 1922, střední zvon z r. 1836 a malý zvon z r. 1922.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1471, kdy se vzpomíná jako Zwbaky. Po zřízení zdejší farnosti v roce 1788 daroval zeměpán Jan Gobert Aspremont farníkům na bohoslužby dřevěnou stodolu stojící na návsi. V roce 1795 byly do skromného kostelíka bez věže, kněžiště a sakristie, pořízeny varhany. Na nedalekém vršku stávala dřevěná zvonice se dvěma zvony. Dne 25. května 1800 postihl Zubák rozsáhlý požár, který zničil i původní dřevěný kostel. Výstavba současného barokně-klasicistního kostela sv. Vendelína byla zahájena v roce 1806 na místě dřevěné zvonice. Koncem 19. století došlo ke stavebním úpravám, při nichž byla přistavěna věž, sakristie a kněžiště. V roce 1927 proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Klenba kostela byla přestavěna na rovný strop. Byly pořízeny varhany a oltář od řezbáře Jozefa Brieštenského. Dne 18. listopadu 1928 kostel po opravě posvětil trenčínský farář Rudolf Misz. Během první světové války byly zabaveny dva ze tří zvonů.…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj:http://zubak.fara.sk/farnost-zubak/sakralne-pamiatky/., http://www.obeczubak.sk/o-nas/ a další, 3.10. 2017

Slovensko, Trenčiansky,  Púchov  ( Pu ),