Pivovary v Třeboni se připomínají koncem 14. st. V dnešní poloze dal stavět pivovar Vilém z Rožmberka po roce 1560. Četné rekonstrukce, nejrozsáhlejší přestavba 1861–99 mu dala dnešní novogot. vzhled. Současná technologie převážně z 90. let 20. stol.
Sladovna

Pivovar Regent v Třeboni

Graficke pismenko Pivovary v Třeboni se připomínají koncem 14. stol.: 1369 klášterní, přibližně o 10 let později hradní. V dnešní poloze dal stavět pivovar Vilém z Rožmberka po roce 1560. Četné rekonstrukce prováděli od roku 1660 Schwarzebergové, nejrozsáhlejší přestavba 1861–99 mu dala dnešní novogotický vzhled. Současná technologie převážně z 90. let 20. století.
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková (ed.), Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, str. 92-4, Libri 2004, 6.4. 2009

technická památka
     Jindřichův Hradec  (JH)