Tvrz snad ze 14. stol. za Supů z Fulštejna ve druhé polovině 16. stol. přestavěná na jednopatrový čtyřkřídlý renesanční zámek z rozsáhlým opevněním. Zbytky opevnění byly odstraněny již v roce 1956 a vlastní zámek byl zbořen v roce 1980.
nezastavěné místo zaniklého zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2012
Graficke pismenko Ještě dnes můžeme na některých mapách vidět při centru Města Albrechtice ikonu zámku. Bohužel, ve skutečnosti dnes již můžeme vidět jen místo, kde zámek dříve stával. Místo se nachází při Zámecké ulici, v areálu dnešní zemědělské společnosti, západně od autobusového nádraží a srovnaná plocha slouží jako sklad spíše nevyužívané techniky. Z hospodářských budov se v blízkosti zachovala část bývalého pivovaru, jedna z budov dvora a stáje, které jsou již přestavěny a slouží obchodním účelům. Prostor je oplocen, ale dobře přehlédnutelný.

historie

Původním centrem této oblasti byl nejspíše hrad Luginsland, který byl opuštěn ji v polovině 14. stol. a centrem se stala tvrz, která se nacházela při západním okraji Města Albrechtice. První písemná zmínka o tvrzi je však až z roku 1474, kdy vojska Matyáše Korvína dobyla a vypálila tvrz. V té době byly Albrechtice v dědičném vlastnictví Jiřího Stoše z Kounic, který však spolu se synem Zikmundem stál na straně českých králů Jiřího z Poděbrad a

L.P. (Musil F., Plaček M., Úlovec J.: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezka po roce 1945, Libri, 2003), 6.2. 2007