Moje místa 0
Řád německých rytířů nechal po roce 1708 postavit barokní zámek. Počátkem 19.st. přestavěn empírově a r. 1839 přistavěna kaple. Po r.1918 rezidence olomouckého arcibiskupa. V současnosti zchátralá a požárem (1986) poničená budova.

Dlouhá Loučka - Horní zámek

Graficke pismenko Zámek se nachází v obci Dlouhá Loučka, přibližně 8 km od Uničova. V téže obci je ještě jeden zámek (Dlouhá Loučka – Dolní zámek). V blízkosti se nachází řada dalších atraktivních objektů, např. hrady Šternberk a Sovinec.
Jan Holeš, 24.9. 2006

dějiny zámku
    Bývalá obec Horní Dlouhá Loučka patřila dlouhá staletí k panství hradu Sovinec. V pobělohorských konfiskacích získal sovinecké panství i s Horní Dlouhou Loučkou řád německých rytířů. Po sloučení obou vsí roku 1708 nechal velmistr řádu Franz Ludwig z Beirheimu v dřívější horní části postavit barokní podélně orientovaný zámek. Za napoleonských válek byl zámek upraven na lazaret se 600 lůžky. Kolem roku 1830 byl upravován klasicistně, roku 1839

popis

Zámek tvoří přibližně severo-jižně orientovaná obdélná dvoutraktová hlavní budova zakončena na obou stranách mohutnými obdélnými tubusy. Obě jejich východní poloviny tvoří schodišťové vestibuly, které navzájem spojuje chodba středního traktu. V ose zahradního průčelí připomíná stavebníka zámku kartuše s erbem velmistra řádu Franze Ludwiga z Beirheimu. K jižní části se pravoúhle připojuje krátké východní křídlo opatřené v severním průčelí