Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Hrádek nad Olší, Hrádek
Hrady.cz
Terénní pozůstatky zaniklého hrádku na ostrohu nad řekou Olší v severozápadní části obce Hrádek nad Olší. Z hrádku se dochovalo poškozené centrální jádro a porušený šíjový příkop. Dnes soukromý pozemek.
Pohled z nejvyššího místa jádra, zároveň jeho čela, na rodinný dům stojící v šíjovém příkopu
Graficke pismenko Tuto poměrně málo známou lokalitu naleznete v severozápadní části obce Hrádek ve Slezsku, necelých 200 m od hlavní silnice z Českého Těšína do Čadce a jen asi 150 m jihozápadně od benzínové čerpací stanice před obcí. Místo opevnění se rozkládá na ostrohu sevřeném řekou Olší po celé jeho západní délce a bezejmenným potokem, který se k lokalitě přimyká od jihovýchodu. Tento potok chrání severovýchodní stranu a na severu se pod hrádkem vlévá do Olše. Plošina jádra, ostroh, byla původně od okolního terénu chráněna příkopem, zřejmě čtvrtkruhového tvaru. Ten však byl do dnešní doby poměrně dost destruován novějšími úpravami. Stále je však velmi zřetelný. Na jeho ...
Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku, 2006, 13.8. 2006