Geologický útvar a paleontologické naleziště z období mladších třetihor, spodního miocénu (před 22 mil. let), kdy se travertin vytvářel ze silně mineralizovaných vod. Jediné rozsáhlejší souvrství sladkovodních vápenců v ČR. Prostor pův. vápencového lomu, od r. 1983 chráněná přírodní památka.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Nad obcí Tuchořice vlevo od silnice na Lipno se nachází bývalý vápencový lom, dnes přírodní památka „Miocenní sladkovodní vápence“. Dostanete se k němu když projdete uličkou při domech na konci obce. Lokalita je chráněna a sběr zkamenělin je vázán na povolení MŽP. V suti pod lomovou stěnou je však najdete v každém kameni, stačí se jen sehnout a nemusíte lámat kámen přímo ze stěny a ničit tuto památku. Jedná se geologický útvar a paleontologické naleziště evropského významu. V období asi před 20 mil. lety, označovaném jako miocen – časový úsek třetihor, se na místě dnešních Tuchořic vyskytovaly mineralizované prameny, ze kterých vznikaly vápenité ...