Stará papírna

pobočka Regionálního muzea K. A. Polánka
Od listopadu 2015 slouží prostory Staré papírny Regionálnímu muzeu K. A. Polánka jako depozitář, v části jsou veřejnosti k dispozici prostory pro pořádání kulturních a vzdělávacích akcí a stálá expozice Z dějin žateckého průmyslu.
Současná podoba Staré papírny
Graficke pismenko Dějiny papírenské výroby v Žatci sahají do roku 1866, kdy Johann Schöffl založil manufakturu na výrobu kartonáže v historické části města. Tuto manufakturu koupil roku 1873 Moritz Lüdersdorf. Manufaktura zřejmě nestačila pokrýt zájem odběratelů, takže dal M. Lüdersdorf postavit na žateckém Horním předměstí při silnici do Rakovníka (dnešní ulice Volyňských Čechů) novou továrnu (č. p. 733, dostavěna roku 1878) podle návrhu žateckého architekta Josefa Petrovského. Závod byl značně rozšířen v letech 1881 a 1888–1889 a tak se ke konci 19. století stala továrna největší kartonážkou v celém Rakousku-Uhersku a jen v sousedním Německu byly dva o málo ...
Regionální muzeum K. A. Polánka, 8.9. 2016