Současný pozdně barokní farní kostel byl nově vystavěn v letech 1750-1753 na místě staršího gotického, těžce poškozeného husity r. 1424, a to nákladem majitele panství Karla Maxmiliána z Ditrichštejna. Základní kámen položen 1. dubna 1750, slavnostně vysvěcen r. 1753.
Graficke pismenko Přibyslav je jako obec nad Sázavou prvně zmiňována r. 1257, jako město pak r. 1366. Původní hrad z 13. stol., založený k ochraně stříbrných dolů, byl zničen husity r. 1424. V místě bývalého hradu stojí kostel Narození sv. Jana Křtitele gotického původu a v jeho sousedství městská věž z r. 1497, pozůstatek městského opevnění. Kostel je farním pro farnost Přibyslav a konají se v něm pravidelné bohoslužby.
Městem prochází silnice I/19 v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou. Tatáž města spojuje i železniční trať 250, na níž má Přibyslav nádraží a která dále pokračuje do Brna a na Slovensko.
29.9. 2019

historie

Současný kostel Narození sv. Jana Křtitele byl nově vystavěn v letech 1750-1753 na místě původního kostela gotického, který byl těžce poškozen r. 1424 při dobývání města husity. V r. 1750 totiž rozhodl pobělohorský majitel panství Karel Maxmilián z Ditrichštejna o stavbě nového kostela, jehož základní kámen byl položen 1. dubna téhož roku. Slavnostně vysvěcen byl v r. 1753. V r. 1767 však kostel stejně jako celou Přibyslav zasáhl požár. Poškodil

Jiří Špaček (zdroj: UPČ 3, Academia 1980), 31.8. 2019

popis

Kostel je postaven na křížovém půdorysu s půlkruhově uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií s oratoří v patře po severní straně. Rohy západního průčelí jsou konkávně prohnuty a v nich jsou niky s barokními sochami sv. Jana Nepomuckého a Jana Křtitele. Průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem se sochou Immaculaty. Podélná loď je sklenuta dvěma poli valené klenby s lunetami, příčná loď valenými klenbami se třemi lunetami, presbytář pak jedním

Jiří Špaček (zdroj: UPČ 3, Academia 1980ˇa další webové stránky), 3.10. 2019