Starší kostel, připomínaný poprvé roku 1248, byl v letech 1483–1510 nahrazen pozdně gotickou novostavbou (klenba lodi od Hanse Gezingera). Upravován po požárech v 18. a 19. století, regotizován 1900-01, tehdy nově postavena věž. Obklopen bývalým hřbitovem, západně od něj bývalá fara.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Hořice na Šumavě stojí na příkrém svahu nad pravým břehem Polečnice, nad silnicí I/39. Parkování v městečku není zpoplatněno. Veřejnou dopravu zajišťuje zejména o víkendech převážně železniční trať České Budějovice - Volary, nádraží se nachází v údolí hluboko pod centrem města. Autobusový provoz je ve volných dnech sporadický.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o sobotách od 16.00.

historie

Existenci kostela v Hořicích dokládá zmínka o zdejší faře z roku 1248. Původní, zřejmě pozdně románský či raně gotický kostel, byl v letech 1483–1510 nahrazen novou stavbou. Ta vznikala v několika etapách: v 80. letech 15. století byl postaven nový presbytář (klenba datována 1487), počátkem následujícího věku pak dvojlodí, zaklenuté zřejmě stejně jako v nedalekých Chvalšinách Hansem Gezingerem. Z původního kostela zůstala pravděpodobně zachována

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 2. díl, Libri 1997, 24.4. 2011