Nejvyšší hora České republiky Sněžka – 1603,30 m n. m. je součástí hraničního hřebenu pohoří Krkonoš. Na vrcholu je několik budov, významná turistická lokalita.
Sněžka z Úpského rašeliniště.
Graficke pismenko Hora Sněžka je se svou výškou 1603,30 m n. m. naší nejvyšší horou v České republice. Samotná hora leží ve východní části Krkonoš, na hraničním hřebenu. Severní část hory patří Polsku a její srázy zde padají do Lomničky, odkud se naši sousedé mohou dostat lanovkou vzdálenou asi 1,5 km od vrcholu. Vrchol je tak navštěvován z obou stran, když západně asi 600 m od něj leží náš nejvyšší hraniční přechod Luční bouda – Slaski dom (pouze pro pěší). Skalnatý vrcholek má rozlohu zhruba 120 000 m2 a rozděluje ho státní hranice. Na vrcholu Sněžky je několik budov. Nejvýznamější je tzv. Polská bouda (původně Slezská), což je hotel a meteorologická stanice. Další je konečná ...
Ivo Rozehnal - použité zdroje: weby wikepideie.cz, mapy.cz, horasnezka.cz, 17.6. 2015

Array