Stěnový hrad přimknutý k vrcholovému skalisku Krzyźnej Góry postavený v polovině 14. století svídnicko-javorskými knížaty. Později v držení rodu von Czirn, načas obsazen husity. Pobořen v roce 1474 Matyášem Korvínem, v roce 1502 doložen jako pustý.
Zbytek zdiva jižního paláce
Nepatrné zbytky hradu najdeme při úpatí vrcholové skály Krzyźnej Góry, která je součástí Sokolích Gór nad vsí Karpniki. Jedna z vrcholových skalek je zpřístupněna pomocí zábradlí a je z ní výtečný výhled do krajiny.
Ivka, 8.9. 2007
popis

Sokolec byl tzv. stěnový hrad – na jihozápadě přiléhá ke kolmé žulové skále vrcholu Kryźnej Góry. Půdorys měl tvar obdélníka velikosti 20 x 50 metrů, jádro zabíralo severozápadní polovinu a chránila jej obvodová hradba se zaoblenými nárožími. Stály zde dvě obdélné budovy proti sobě. Jedna z nich přiléhala ke skále, druhá delší stála naproti při celé délce severovýchodní hradby a jihovýchodní část byl podsklepena. Nádvorní zeď této stavby (1,5 metru silná) je nejzachovalejší z celého hradu. Kolem jádra obíhala parkánová hradba, nejvíce dochovaná na severu (uvažuje se dokonce o baště). Druhý díl dispozice je tvořen malým opevněným předhradím na jihozápadě. Opevněn byl zřejmě i vrcholek skály nad hradem, komunikační propojení s hradem není známo.

Ivka (Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí Koruny české, Libry, Praha 2004), 8.9. 2007

historie

Okolo poloviny 14. století vystavěla hrad svídnicko-javorská knížata. První zmínka o něm pochází z roku 1364, v roce 1372 ho kněžna vdova Agnieszka udělila v léno Henrykovi de Czirn. Husité hrad dobyli a poničili, ale vzápětí ho opravili a usadili zde vlastní posádku. V roce 1432 zde sídlil Opitz von Czirn. Hrad v roce 1474 nechal dobýt a pobořit Matyáš Korvín, neboť byl sídlem loupeživé posádky. V královské listině Vladislava Jagielonského se v roce 1502 zmiňuje jako pustý.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Polsko, dolnośląskie,