Nejstarší dochovaný dřevěný kostel v Česku spolehlivě doložen počátkem 15. stol. Po požárech 1421 a 1449 úpravy, přesto podstatné části stavby předhusitské. Od počátku hřbitovní, což ho spolu s polohou mimo vlastní město uchránilo od dalších požárů.
Broumov
dřevěný kostel Panny Marie
Graficke pismenko Historie: Tento dřevěný kostelíček na jižním okraji města byl vystavěn v původní podobě r. 1177. Kostel stál uprostřed původní české osady již v období před kolonizací. R. 1421 byl Broumov obléhán husity, kteří plenili město. Také kostel zasáhl požár, ale stavba nebyla zničena úplně - v interiéru je zachován z velké části strop z předhusitské doby. Přestavba r. 1450 (další požár 1449) - při ní kostel dostal nynější podobu. Pouze krov a věžička byly upraveny později. Věžička byla zničena 1550 bleskem, ale brzy ji opět obnovili. Současná podoba věže se datuje do r. 1811. Nejstarší dřevěná kostelní budova dochovaná na území ČR. Vnější vzhled: Celá dřevěná ...
28.5. 2002

pověsti

Pověst vypráví, že o vznik kostela se zasloužila kolem roku 1130 jedna vznešená panna. Povídalo se o ní, že předtím uctívala pohanské bohy a křesťanství odolávala. Když se konečně rozhodla a stala se křesťankou, stvrdila své rozhodnutí založením kostelíčka. Říká se, že na památku v kostele byla uložena její perlová čelenka. Ke vzniku kostela se váže ještě několik dalších pověstí.