V útrobách vrchu Velký Špičák (516 m n. m.) se nachází jeskynní systém vytvořený vodou v krystalických vápencích. Přístupný od roku 1884, od roku 1970 přírodní památka. Prohlídková trasa je dlouhá 230 metrů, bezbariérový přístup.
Správa jeskyní
Zde si můžete zakoupit vstupenku, suvenýry i občerstvení.
Graficke pismenko Vlakem: trať Jeseník - Krnov, zastávka Písečná, dále pěšky po modré turistické značce 1 km.
Autobusem: z Jeseníku směr Supíkovice, zastávka na znamení Supíkovice-jeskyně a následně 3 minuty pěšky po modré TZ .
Autem: z Jeseníku na rozcestí v Písečné odbočit z hlavní silnice doleva směrem na Supíkovice. Za obcí Písečná sjet doleva podle ukazatele k jeskyni. Parkování před provozní budovou jeskyně.
Na kole: po modré až k provozní budově jeskyně, zde stojany na kola. Zámek použít vlastní.
Martin Smital, 9.11. 2008

historie

Jeskyně Na Špičáku patří k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. První zmínka pochází z roku 1430. Samozřejmě vznikala mnohem dříve a to táním pevninského ledovce na konci čtvrtohor. jelikož je ve vápencové skále, pravděpodobně se v ní po tisíciletí vytvářela bohatá krápníková výzdoba, z níž již zbylo jen torzo. Jeskyně sloužila často jako úkryt, o čemž svědčí četné nápisy na stěnách (nejstarší z roku 1519). Snad i koncem

Array
     Jeseník  (JE)