Hrady.cz
Jezdecká socha v parku jižně od přibyslavského zámku je s největší pravděpodobností zmenšeným pracovním „modelem“ B. Kafky pro jeho monumentální sochu Jana Žižky na pražském Vítkově, od slavnějšího originálu se liší opravdu jen rozměry.
Přibyslav - jezdecká socha Jana Žižky
Žižkovu sochu nalezneme v parku nad údolím Sázavy při Husově ulici jižně od přibyslavského zámku.
16.2. 2008

historie

Monumentální jezdecká socha tvořící dominantu pražského Vítkova není jediným zpodobněním nejslavnějšího husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova. Již roku 1882 byl založen Spolek pro zbudování Žižkova pomníku. Během jeho existence bylo předloženo mnoho návrhů, žádný z nich však nebyl dlouho realizován. Teprve roku 1931 byl k práci na soše vyzván zkušený sochař Bohumil Kafka, žák J. V. Myslbeka. Kafka přistoupil k zadání velmi zodpovědně, s