R.1858 vyčleněno 120 ha lesa k ochraně, r.1933 vyhlášené za SPR. R.1958 rozšířena na současných 666,6 ha. Nejstarší stromy jsou staré i více jak 400 let. Od r.1979 vede kolem pralesa naučná stezka. Prales ukazuje původní podobu šumavských lesů.
Boubínský prales
Graficke pismenko Jedna z nejznámějších českých přírodních chráněných lokalit se nachází na úpatí hory Boubín v nadmořské výšce 920–1110 metrů. Přístup je z parkoviště u Idiny pily (informační středisko) nedaleko Zátoně u Lenory po zelené značce asi 1,5 km. Poblíž je i železniční stanice. Okolo nejcennější části pralesa (chráněné od roku 1858) vede naučná stezka dlouhá 3 km, která má 9 zastavení a začíná u Boubínského jezírka.
Jiří Cukr, 31.7. 2007

historie

V polovině 19. století se díky iniciativě lesmistra Josefa Johna začala o zdejší lesy zajímat odborná veřejnost a v roce 1858 rozhodl jejich majitel, kníže Adolf Josef Schwarzenberk, vyčlenit 120 ha lesa k ochraně. V říjnu 1870 však vichřice velkou část zničila a zůstalo pouze 46,6 ha, které dnes představují vlastní jádro vyhlášené za státní přírodní rezervaci 31. 12. 1933. V roce 1958 potom došlo k rozšíření o dalších 620 ha okolních porostů