Zámek - sídlo OÚ. Komendu něm. rytířů ze 14. st přestavěl r. 1560 Jan z Vietmile na renesanční zámek. Po r. 1707 za Lichtenštejna část stržena a přestavěna barokně. Po r. 1791 chátral. R.1903 bylo zbořeno jedno křídlo a z druhého sneseno patro.
Graficke pismenko Ves Blatno vznikla ve 14. století, snad současně s farním kostelem a komendou německých rytířů na pozemcích řádového statku Chomutova. Budova komendy, kde r. 1403 bydle bývalý zemský komtur Albrecht z Dubé, byla postupem času přestavěna na hrad s věží, poprvé uváděný v r. 1455. Ale již v r. 1404 převzal Blatno král Václav IV. a dal je do správy chomutovskému purkrabímu. R. 1420 dostal statek do císaře Zikmunda Vilém Zajíc z Házmburka a r. 1424 jej zapsal pánům z Plavna. Král Ladislav zastavil Blatno v r. 1454 Mikuláši Hasištejnskému z Lobkovic a r. 1455 zapsal hrad majiteli chomutovského panství Janu Caltovi z Kamenné ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /III - Severní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984, 10.7. 2005

hrad přestavěný na zámek
     Chomutov  (CV)