Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
Dreherův pivovar, Měcholupy
Hrady.cz
Dreherův pivovar byl postaven r. 1861 rakouským pivovarníkem Antonem Dreherem. Moderní parostrojní pivovar se stal jedním z nejvýznamnějších v kraji a prodával pivo v Čechách i do zahraničí. R. 1927 byl pivovar z blíže nejasných důvodů uzavřen a dál sloužil jako sladovna. R. 1948 byl zestátněn.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Přijedete-li do obce Měcholupy určitě si všimnete naproti zámku stojící mohutné budovy. Jedná se o Dreherův pivovar. Původní pivovar u říčky Blšanky byl zničen při povodni v roce 1872. V roce 1860 se stal majitelem zámku velkoprůmyslník Antonín Dreher a právě Dreherové zde postavili nový pivovar naproti zámku. Pivovar byl zrušen v roce 1927.
22.10. 2004

historie

Dreherův pivovar byl postaven r. 1861. V obci byl již dříve vrchnostenský pivovar, založený r. 1622, který byl poté co ho r. 1872 zničila povodeň přestavěn na sladovnu. R. 1860 koupil obec velkoprůmyslník Anton Dreher, rakouský pivovarník, a r. 1861 postavil nový moderní parostrojní pivovar na místě u panského dvora. Pivovar si rychle získal dobré jméno a stal se jedním z největších pivovarů kraje. Prodával pivo pod značkou Michelob