Z tvrze z 15. stol. se zachoval lichoběžníkovitý palác se dvěma podlažími. Obec prvně zmiňována již po roce 1300. V roce 1455 byly Lety připojeny ke Zvíkovu a po roce 1480 patřili k panství Orlíka. Objekt je součástí kulturní památky zemědělský dvůr Schwarzenberský.
Od jihozápadu
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko I když je obec Lety mediálně známá spíše tzv. „cikánským táborem“ v Letech postaveným na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava lze zde nalézt i další památky.
V obci Lety při silnici I/19, se dochovala část tvrze z 15. stol. Objekt stojí naproti kapli ve střední části obce, takže jej snadno najdete. Pokud přijedete autem můžete zaparkovat hned vedle tvrze před zahradní restaurací, kde se můžete i dobře najíst. Objekt je součástí kulturní památky zemědělský dvůr Schwarzenberský.

Do dnešních dnů se z tvrze dochoval věžovitý palác stojící uprostřed západního křídla dvora. Palác má lichoběžníkovitý tvar a dvě podlaží. V patře jsou směrem do dvora velké renesanční otvory.
Do zdiva západního křídla byl zastavěn objekt tzv. kaplanky, též lichoběžníkového tvaru.