Kostel sv. Michaela archanděla vznikl v r. 1610 na základech luteránské modlitebny (postavena r. 1577 z podnětu Zdeňka z Valdštejna). V letech 1768-1778 byl barokně přestavěn.
Dominantní věž - pohled z náměstí
Graficke pismenko Kostel sv. Michaela archanděla je úzce spjat s historií horního města Králíky. To je sice připomínáno v zemských deskách k roku 1367, ale osídlení proběhlo asi ve 13.století. Jako město se tituluje od roku 1577. To získává od panovníka svoje privilegia na žádost Zdeňka z Valdštejna, tehdejšího majitele panství. Právě on vystavěl náměstí, zámek, faru a protestantskou modlitebnu. Ta byla předchůdkyní kostela až do roku 1610, kdy došlo k přeměně na kamenný kostel. Ten došel v letech 1768-1778 k barokní přestavbě. Uvnitř je asi nejcennější oltářní obraz od jezuitského mistra Ignáce Raaba z Brna. Velmi cenné jsou i varhany, dílo místního ...