Monumentální budova bývalého německého chlapeckého semináře s kaplí sv. Aloise vznikla v l. 1924-1926 podle projektu Adolfa Müllera. Výstavbu vedl ing. Gustav Beyvl z Olomouce. Stavba má 133 místností, 563 oken a 277 dveří. Kulturní památka dnes slouží jako Centrum vzdělávání a volného času.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Po zrušení dvojjazyčného kněžského semináře v Kroměříži v roce 1918 museli němečtí seminaristé cestovat za studiem do Německa. Od roku 1919 fungoval v Bruntálu provizorní seminář zřízený Řádem německých rytířů. V roce 1922 arcibiskup Stojan vyhověl žádosti řádu, vydal pastýřský list a velmistr řádu Paul Heider výzvu ke sbírkám na zřízení německého chlapeckého semináře v Bruntálu. Výstavba volně stojícího čtyřpodlažního objektu s vnitřním dvorem podle projektu Adolfa Müllera byla zahájena v roce 1924. Výstavbu vedl ing. Gustav Beyvl z Olomouce za účasti bruntálských firem Grunner a Mildner. Dne 14.8.1926 byla škola slavnostně otevřena ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.mubruntal.cz, https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrin, http://bruntalsky.denik.cz a další, 23.10. 2016

popis

Bývalý seminář je volně stojící členitá čtyřpodlažní budova přibližně čtvercového půdorysu 55x55 metrů s vysokými sedlovými střechami zdobené novobarokními prvky. Budova uzavírá vnitřní nádvoří a z čelního průčelí vystupuje kaple sv. Aloise. Objekt má 133 místností, 563 oken a 277 dveří.