Nejstarší dochovanou sakrální stavbou na území Jáchymova je goticko-renesanční kostel, sloužící zprvu jako farní, později jako špitální a hřbitovní. Postaven 1516–33 kombinovanou technikou. Opravován 1782, 1967–68 a 1991–93. Unikátní vnitřní zařízení pochází rovněž z počátků města.
Interiér kostela je údajně možné navštívit po dohodě na městském informačním středisku (netestováno, spojení viz heslo nová radnice).

historie

Nad jižním koncem historického města byl v letech 1516–1533 postaven prostý bezvěžový kostel Všech svatých. Zprvu sloužil nové osadě jako farní, od roku 1530 u něj stál špitál, pod ním pak hřbitov. Farní funkci ztratil po stavbě kostela sv. Jáchyma (do r. 1540). Unikátní stavba, jejíž zdi jsou postaveny kombinovanou technikou (spodní část zděná, horní hrázděná s kamennou obezdívkou) se dochovala dodnes bez větších změn. Jedná se o bezvěžový

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/jachymov-kostel-vsech-svatych/, 10.4. 2011

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)