Původně gotický hrad, přestavěný ve 14. stol. na opevněný klášter benediktinů s kostelem sv. Vojtěcha. Současná podoba je výsledkem vrcholně barokní přestavby podle plánů K. I. Dienzenhofera. Objeven unikátní otisk tzv. turínského plátna z r. 1651.
Broumov
klášter benediktinů
Graficke pismenko Roku 1213 daroval Přemysl Otakar I. broumovský výběžek benediktinům z Břevnova. Brzy po roce 1300 bylo Broumově zřízeno benediktinské proboštství podřízené Břevnovu. Na místě původní pevnosti byl zbudován klášter s opatským chrámem zasvěceným sv. Vojtěchu. Během husitských válek význam Broumova vzrostl, neboť klášter na Břevnově byl roku 1420 vypálen husity a opat s několika řeholními bratry uprchl do Broumova. Husité také dvakrát obléhali Broumov, ale nikdy se jim nepodařilo město získat. Přesídlení opatů z Břevnova do Broumova mělo ohromný význam pro kulturní a hospodářský rozvoj města a celého zdejšího kraje. Koncem 16. století dochází ...
Zdroj: Web Bromova, 28.5. 2002

Nabídka prohlídkových okruhů v broumovském klášteře.
    Pravdou je, že broumovský klášter sice neobývají mniši nebo jeptišky, ale jeho areál určitě prázdný není a nabízí návštěvníkům mnoho zajímavého nejen na prohlídkovém okruhu, ale i mimo něj. Během prohlídky spatří návštěvníci jedinečnou historickou kopii Turínského plátna, krásnou barokní klášterní knihovnu nebo dechberoucí výzdobu v kostele sv. Vojtěcha. Během letní turistické sezóny si mohou vybrat klasický prohlídkový okruh nebo se zúčastnit

Markéta Hanušová , 7.10. 2013

klášter