Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Lusthaus, Klášterec nad Orlicí
Hrady.cz
Zaniklý lovecký zámeček založený na břehu Divoké Orlice v r. 1806 Bubny z Litic či po r. 1815 Parishy. Od r. 1850 sloužil jako hájenka. V r. 1936 vyhořel po patrně umělém založení požáru. Již nebyl obnoven.
pozůstatek jednoho z bývalých pstruhových rybníčků
© Jan P. Štěpánek 11/2008
Graficke pismenko Zaniklý lovecký zámeček, sloužící v době honů pobytu majitelů žambereckého panství, který stával na pravém břehu Divoké Orlice, asi 150 m po proudu od známé Pašerácké lávky.
Zámeček zanikl beze zbytku. I místo, kde přesně stával lze jen přibližně odhadovat. Připomínkou jsou pouze dva nefunkční původně pstruhové rybníčky a mohutný tis, který jako jediný připomíná bývalou parkovou úpravu okolí.

historie

Zaniklý empírový lovecký zámeček zvaný Lusthaus stával v minulosti na pravém břehu Divoké Orlice, na prostranství vzniklém rozšířenou nivou řeky. Pro ubytování sebe a svých hostů v době lovů jej dal postavit v roce 1806 majitel žambereckého panství František Adam Bubna z Litic. Existuje však i domněnka, že byl postaven až po roce 1815 za hraběte Jana Parise. Od poloviny 19. století sloužil zámeček jako panská hájovna. Neštěstí pro stavbu

Jan P. Štěpánek podle informační tabule u místa, 9.11. 2008

popis

Empírový zámeček měl podobu přízemní obdélné stavby s vysokou valbovou střechou pokrytou šindelem. Na kratších stranách (severozápadní a jihovýchodní) podpíralo střechu po šesti antických sloupech s korintskými hlavicemi. Tyto tvořily jakési otevřené verandy. Směrem k řece byla v ose stavby ustoupená lodžie (vstup) s dvojicí stejných sloupů a po jednom páru pseudogotických oken s lomeným obloukem. Tři stejná okna se nacházela i v severozápadním