tvrz Chlumeček

Lestein, Lehenstein, Malý a Velký Chlumeček; Střížov
Prvně zmíněny obě části (Malý i Velký Chlumeček) v r. 1360, v 16. st. spojeny, za 30leté války vypleněny. R. 1711 byla v místech zaniklé starší tvrze vystavěna kaplička, kolem níž je dosud vidět val a příkop tvrze. Mladší tvrz zbořena v r. 1977.
Mladší tvrz zbořená r. 1977

starší tvrz v Chlumečku

Graficke pismenko Ves Chlumeček (dříve Malý a Velký Chlumeček) leží nedaleko Chebu, Dolnic a Slavic, s nimiž její vývoj často souvisel. Její původní jméno Lestein znamenalo asi hrad na chlumu. Později se na tento význam jejího názvu zapomnělo a zdůrazňoval se jen lenní vztah k Chebu, čímž vznikl název Lehenstein, tj. lenní hrad. Nový český název Chlumeček proto vystihuje význam původního místního jména. V dřívějším Malém Chlumečku stávala tvrz, která se poprvé připomíná spolu s osadou v r. 1360 jako léno Kunze, zvaného Kupferkünzel, jednoho z prvních představitelů rodu Cedviců. V r. 1433 zde seděl Jan Kuttenplaner, pak chebský měšťan Kryštof Dölnitzer, ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, aktualizováno, 27.1. 2005

mladší tvrz v Chlumečku
    Dnešní ves Chlumeček tvořily dříve dvě vsi: Malý a Velký Chlumeček. Dřívější Velký Chlumeček se připomíná poprvé stejně jako Malý Chlumeček v r. 1360; tehdy zde vládl chebský měšťan Oldřich Rudisch z Lesteinu, který statek prodal za 200 zlatých rýnských s 20 zlatými roční činže Janu Griinerovi, rovněž z Chebu. Griinerové prodali v r. 1453 statek Werndlům. V kupní smlouvě se mimo jiné uvádí, že tu bylo jezero (See) a Jezerní pole (Seeacker),

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, aktualizováno, 28.12. 2009