Zaniklá tvrz, jejíž založení není písemně doloženo, ale podle nálezů z tvrziště to mohlo být zřejmě ve 14. století. Tvrz byla opuštěna ihned po připojení k Brumovu začátkem 15. století. Dnes louka s nepatrným, ale rozeznatelným vyvýšeným jádrem.
Viditelný centrální pahorek i s okružním příkopem, pohled od sv.
Graficke pismenko Nejspíše podle této Lipiny se prokazatelně psali roku 1412 bratři Jan a Mikuláš zvaný Onšík. Ten byl asi totožný s Onšem, který o několik let později spolupečetil stížné listy do Kostnice. V roce 1422 patří už Lipina k brumovskému panství. Záhy po tomto připojení byla tvrz opuštěna, možná i poté, co byla poničena v počátcích husitských bouří. Nálezy z tvrziště pocházejí ze 14. století a počátku 15. století.
Z tvrze zůstal jen nepatrný, ale znatelný pahrbek, jenž zřejmě tvořil jádro tvrze. To je obehnáno okružním příkopem a valem znatelným především na jihozápadní straně.
    Zlínský kraj
     Zlín  (ZL)