Jezero

Karlovské jezero, Dračí jezero
Karlovské jezero je opředeno mnoha pověstmi a proniklo i do národní pohádky, díky K. J. Erbenovi. Vzniklo asi v 16. -17. stol. sesuvem půdy z okolního svahu. Jde o zajímavou turistickou lokalitu, která se nachází v údolí Jezerního potoka v CHKO Beskydy, severně od Velkých Karlovic.
Hlavní obrázek místa
Karlovské jezero - foto vloženo se souhlasem autorky snímku, tímto děkujeme - komerční použití zakázané
Graficke pismenko Jezero se nachází asi 3,5 km severně od obce Velké Karlovice v CHKO Beskydy. Údolím Jezerního potoka prochází žlutá turistická značka z osady Jezernice, následně k rozcestníku Jezerné. Odtud se lze dostat dále do Horní Bečvy či západně po červené na lyžařské a turistické centrum Soláň, východně pak po hřebenech po červené až na Slovensko na Trojačku.
Rozehnal Ivo, 27.11. 2018

pověsti

Karlovské jezero - Karel Jaromír Erben Místnímu chalupníkovi při kosení louky se náhle zjevil před zraky černokněžník a nabídl mu nesmírné bohatství, když mu pomůže vylákat z jezera dva draky a přeletět s nimi na místo, které mu určí. Chalupník se sice draků velmi bál, ale peníze potřeboval, proto souhlasil. Černokněžník ho odvedl k břehu Jezera a tam vylákal zaříkáváním z jezera dva draky, osedlal je lýkovými ohlávkami, každý z mužů nasedl

popis

Karlovské jezero vzniklo sesuvem půdy, které zahradilo cestu místnímu Jezernímu potoku. Datování nebylo doposud provedeno. Geologové odhadují, že se tak stalo poměrně nedávno, asi až v 16. - 17. stol., kdy zde ještě stával původní prales. Okolní krajina byla osídlována až na počátku 18. století. Jezero je opředeno mnoha pověstmi, které jsou plné draků, ale sídlo zde měl i mocný vodník. Postavit ho však měli čerti, pochopitelně za jednu noc.