Hrady.cz
Původní hrad nechal postavit ve 14. st. Hynek z Vlašimi. V 15.-16. se měnil na renesanční šlechtické sídlo. Od 18. st. do r.1945 ho vlastnili Auerspergové, kteří ho nechali klasicistně upravit. Dnes je zde expozice muzea.
pohled z parku

Vlašim hrad

Graficke pismenko Ve městě Vlašimi (Benešov) na nevýrazné ostrožně nad říčkou Blanicí se nacházel gotický hrad, který byl přebudován ve výstavný zámek. Hrad vznikl patrně v roce 1303, první konkrétní zmínku máme z roku 1318. V roce 1363 se na vlašimském hradě usídlil rod pánů erbu dvou supích hlav ve stříbrném poli, kteří se začali psát z Vlašimě (a později z Jenštejna). Z tohoto rodu pocházeli známí arcibiskupové Jan Očko z Vlašimi (bratr nových majitelů, druhý pražský arcibiskup a rádce Karla IV.) a Jan z Jenštejna (jejich synovec a nástupce Jana Očka na pražském arcibiskupském stolci). Za obou arcibiskupů se hrad dočkal značných změn, především ...
Random, 22.1. 2003

O pokladu českých stavů
    Nejznámější pověst, která se váže k tomuto místu, je příběh o stavovském pokladu, který byl (nebo stále je?) ukryt na vlašimskému zámku za stavovského povstání. Vzhledem k tomu, že se nejedná o příběh spojený s hradem jako takovým, odkazuji zájemce na následující publikace: citovaný „Čas hradů v Čechách 2“ a dále Knihovna místních dějepisů, okres Vlašimský od Antonína Norberta Vlasáka, Dějiny města Vlašimi a jeho statku od p. Slavíka a