Moje místa 0
Orientovaný kostel sv. Anny pozdně gotického původu z poloviny 15. stol. přestavěn barokně r. 1732, upravován v 19. stol. a generálně opraven v letech 2001-2004. Nyní filiální kostel ve farnosti Prachatice bez pravidelných bohoslužeb.
Kostel svaté Anny
Graficke pismenko Horská osada Libínské Sedlo byla do r. 1950 zvána Fefry, což byla počeštěná forma německého názvu Pfefferschlag. Písemně je sice doložena od r. 1351, ale vznikla daleko dříve jako soumarská osada na Zlaté stezce patrně na přelomu 11. a 12. století. Nyní má asi stovku obyvatel a je místní částí města Prachatice. Prochází jí silnice II/141 z Prachatic do Volar, kterou tu křižuje modrá turistická značka vedoucí od zříceniny hradu Hus na vrchol Libína (1093 m n. m.) s rozhlednou. Osada je menším rekreačním střediskem s lyžařskými terény. Stojí tu starobylý kostelík sv. Anny gotického původu.
12.6. 2019

historie

Kostel sv. Anny bývá obvykle datován do 14. století, podle stavebněhistorického průzkumu J. Sommera a M. Holé je však až pozdně gotického původu z poloviny 15. století, kdy byla postavena loď s presbyteriem a předsíní. Nejstarším dokladem existence kostela je krov lodi, dendrochronologická analýza prokázala, že obsahuje trámy z kmenů poražených kolem r. 1458. Začátkem 16. století byla v místě předsíně ke kostelu přistavěna hranolová věž,

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 13.6. 2019

popis

Kostel sv. Anny je přibližně orientovaná jednolodní stavba s trojbokým presbytářem a neodstupněnými opěrnými pilíři, na severní straně presbytáře je přistavěna sakristie a na jižní straně lodi mohutná hranolová věž. Je zastřešen sedlovou střechou krytou šindelem, střecha nad presbytářem je od lodi oddělena přesahující štítovou zdí, je užší a nad závěrem je ukončena trojbokou valbou. K věži přiléhá přístavek vnitřního schodiště s pultovou