Kostel sv. Michaela je pozdně barokní stavbou postavenou roku 1773. Pozdně barokní kostel je obdélný, jednolodní, zakončený trojbokým presbytářem. Sakristie je čtvercového půdorysu a v patře má boční kapli. Dnes je velice zchátralý a pokud nebude v nejbližších letech opraven, spadne.
© Prudký Martin, 04/2011
Graficke pismenko Nová Ves v Horách je typickou horskou obcí postavenou podél silnice směrem k německé hranici.
Kostel stojí vlevo od hlavní ulice, směrem k severu, ve svahu. Ves je přístupná po silnici z Horního Jiřetína nebo z Mníšku. V obci je hraniční přechod do SRN.
Prudký Martin , 6.4. 2011

historie

Ves byla založena snad ve 12. století uhlíři, kteří pálili dřevěné uhlí v okolních lesích. Farní, dřevěný kostel je doložen roku 1384. Kde stával, není známo. Roku 1429 kostel vypálili husité během tažení do Saska. Nynější svatostánek je pozdně barokní z roku 1773. Dnes chátrá a je ostudou Nové Vsi v Horách.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 6.4. 2011

popis

Pozdně barokní kostel je obdélný, jednolodní, zakončený trojbokým presbytářem. Sakristie je čtvercového půdorysu a v patře má boční kapli. Vybavení interiéru by mělo pocházet z 18. a 19. století, ale podle vzhledu kostela předpokládám, že je rozkradeno či zničeno.

Most  (MO)
    Nová Ves v Horách