Augustiniánský dům s kaplí sv. Tomáše v Luhačovicích je výstavním kouskem Pražské čtvrti zdejších lázní. Tvůrcem byl opat brněnských augustiniánů z kláštera sv. Tomáše F. S. Březina, architektem Ing. Prof. V. Fischer. Stavba je z r. 1903. Dnes hotel a veřejně přístupná kaple.
Luhačovice – Augustiniánský dům s kaplí sv. Tomáše – celkový pohled
© Ivo Rozehnal, 05/2010
Graficke pismenko Augustiniánský dům s kaplí sv. Tomáše stojí v lázeňské čtvrti Luhačovic zv. Pražská. Samotný dům je stavbou z r. 1903. Byl postaven nákladem augustiniánů z Brna. Účelem stavby mělo být zajištění rekreace pro duchovní správce. Hlavním tvůrcem záměru byl opat František Sal. Bařina (*1863 – opat, člen sněmovny, poslanec Moravského zemského sněmu, president Moravské vzájemné pojišťovny). Stavbu vyprojektoval architekt Ing. Prof. V. Fischer z Brna. Po stavbě budovy vzešel zajímavý spor, kam budova spadá. Postavena byla na rozhraní pozemků Luhačovic a Pozlovic, v místě zvaném Mališčena. Spor byl ukončen roku 1911, kdy se budova přičlenila do Luhačovic. ...
Ivo Rozehnal - podle infocedule v místě kaple, 17.5. 2010

Zlínský kraj