chata Ovčárna

vojenská zotavovna pod Pradědem
Pod horou Pradědem leží výchozí bod turistů a lyžařů – Ovčárna. Jedná se o komplex několika budov se stanovištěm Horské služby. Historie sahá do roku 1863.
Ovčárna - vpravo voj.zotavovna s restaurací, v pozadí budova Horské služby
© Ivo Rozehnal, 9/2009
Graficke pismenko Lokalita Ovčárna leží jižně pod vrcholem Pradědu a severně pod Petrovými kameny. Je vyhledávaným centrem Jeseníků zvláště v zimní sezoně, a to díky vynikajícím lyžařským podmínkám. V létě odtud vyráží převážně pěší turisté, kterým slouží několik značených tras. Samotná Ovčárna je komplex několika budov určených pro služby rekreantům.
Ivo Rozehnal , 1.10. 2009

historie

Pod Petrovými kameny se nachází výchozí bod turistů, místo zvané Ovčárna. Jedná se o komplex několika budov, které mají základ v bývalé salaši z roku 1863. Tehdy zde stávala ovčárna. Ta dodávala do lázní Karlova Studánka syrovátku. V nepříznivých letech salašník posklytoval nocleh a občerstvení místním turistům. V roce 1910 zde došlo k tragédii, když požár před Vánocemi zničil celou chatu. Tehdy uhořel i její nájemce. Naštěstí se s obnovou

Ivo Rozehnal - zdroj www.ovcarna.cz a jeseniky.jex.cz, 1.10. 2009

Bruntál  (BR)